Quantcast
Channel: JeePas »از
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

مرگ بیش از۲۰۰ فک در خزر

$
0
0

وی افزود؛ محققان و کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست قزاقستان با کالبد شکافی این فک ها احتمال می دهند علت مرگ این جانداران دریایی، مسمومیت به دلیل نفت باشد.


در حالی که فک خزر بر اساس فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست (IUCN) جزء گونه های در معرض خطر انقراض قرار گرفته است، تایید مرگ ۲۰۰ فک خزری در سواحل قزاقستان اعتراض سازمان های محیط زیست کشورهای حاشیه خزر را برانگیخت؛ به شکلی که معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ایران خواستار پیگیری هرچه سریع تر موضوع توسط مقامات قزاق و مشخص کردن علل و عوامل اصلی این امر و برخورد با متخلفان شد.

به گزارش ایسنا، مقامات محلی ستاد رسیدگی به امور آبزیان قزاقستان روز شنبه اعلام کردند بیش از ۲۰۰ فک خزر مرده در سواحل قزاقستان یافت شده است.

این درحالی است که مرگ این تعداد فک خزر از دهه ۱۹۷۰ میلادی تا کنون بی سابقه بوده و احتمال می رود فعالیت شرکت های نفتی در دریای خزر و آلوده شدن آب این دریا، باعث مرگ فک ها شده باشد. «مارات اخمدوف» یکی از فعالان حفاظت از محیط زیست قزاقستان گفت؛ گارد ساحلی قزاقستان ۲۱۸ قطعه فک دریایی را که بعضی از آنها در حال فساد بودند، در ساحل این کشور یافتند.

وی افزود؛ محققان و کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست قزاقستان با کالبد شکافی این فک ها احتمال می دهند علت مرگ این جانداران دریایی، مسمومیت به دلیل نفت باشد.

این در حالی است که در آوریل سال گذشته میلادی نیز بیش از ۳۰ فک خزر در نزدیکی منطقه نفتی «کالاما کاس» در قزاقستان مردند و در مارس ۲۰۰۷ میلادی نیز ۹۲۸ فک از جمله ۷۱۰ بچه فک در نزدیکی همین منطقه نفتی مرده یافت شدند.

کارشناسان علوم دریایی احتمال می دهند ویروسی به نام «فوساین دیس تمبر» که در سال ۱۹۸۸ میلادی باعث مرگ چندین فک دریایی شد، این بار هم باعث مرگ صدها فک دریایی در منطقه خزر شده باشد.

علاوه بر این، گفته می شود در سال ۲۰۰۰ میلادی نیز ۱۰ هزار و ۵۰۰ فک خزری در همین منطقه به دلیل مسمومیت با آلاینده های نفتی مردند، چرا که طی سالیان متمادی حیوانات بومی در محدوده خزر آلاینده های نفتی را به بدن خود جذب کرده و این مسمومیت دائمی را به نسل های آینده خود نیز منتقل می کنند.

امید صدیقی مدیرکل دفتر اکوبیولوژی دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت؛ طی سال های گذشته به دلیل آلودگی ویروسی و نیز به دلیل صید از جمعیت این گونه کاسته شده است.

از سوی دیگر تعداد کیلکاها به عنوان منبع اصلی تغذیه فک ها به دلیل حضور شانه دار مهاجم کاهش یافته و این امر موجب وخیم تر شدن وضعیت این گونه شده است.

او گفت؛ مطالعات اخیر برنامه محیط زیست دریای خزر نشان می دهد تعداد تخمینی فک های زنده به کمتر از ۱۱۰ هزار قطعه می رسد، از سوی دیگر ضخامت پوشش یخ نیز می تواند یکی از تهدیدهای اصلی فک خزر با توجه به گرم شدن زمین، طی سال های آینده باشد.

وی با اشاره به اخبار منتشرشده در خصوص مرگ و میر ۲۰۰ فک خزری در سواحل قزاقستان گفت؛ سازمان حفاظت محیط زیست ایران فوراً این موضوع را مورد پیگیری قرار می دهد و مقامات محیط زیست قزاقستان باید هرچه سریع تر علل اصلی مرگ و میر این پستاندار را مشخص کنند.

فیتز شلینگمن مشاور ارشد برنامه حفاظت از محیط زیست سازمان ملل و رئیس دبیرخانه برنامه محیط زیست دریای خزر نیز در خصوص مهم ترین عوامل آلودگی دریای خزر به ایسنا گفت؛ خطرهای بالقوه یی نظیر خطوط لوله های نفتی، ماهیگیری بیش از حد، کشتیرانی غیرقانونی و … موجب نابودی سریع محیط زیست خزر می شود. از این رو تنها راه پیشگیری از این آلودگی ها تصویب و پیگیری راهکارهای مناسب برای مقابله با آنهاست.

رئیس دبیرخانه برنامه محیط زیست دریای خزر با اشاره به افزایش ماهیگیری های غیرمجاز در دریای خزر گفت؛ این امر موجب شده نسبت جمعیت آبزیان بزرگ و کوچک دریای خزر به ویژه «فک دریای خزر» نسبت به چندین سال گذشته کاهش یابد اما امیدواریم این امر با کمک راهکارهای اساسی و آموزش ماهیگیران حل شود.

وی با اشاره به اینکه باید آینده نگر باشیم، تصریح کرد؛ پیشگیری بهتر از درمان و کم هزینه تر از آن است به عنوان مثال پاکسازی آلودگی خزر بسیار پرهزینه تر از بررسی نشت نفت از لوله های انتقال است.


مرگ بیش از۲۰۰ فک در خزر

persianv


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles



Latest Images